• Please help support our sponsors by considering their products and services.
    Our sponsors enable us to serve you with this high-speed Internet connection and fast webservers you are currently using at ADSM.ORG.
    They support this free flow of information and knowledge exchange service at no cost to you.

    Please welcome our latest sponsor Tectrade . We can show our appreciation by learning more about Tectrade Solutions
  • Community Tip: Please Give Thanks to Those Sharing Their Knowledge.

    If you receive helpful answer on this forum, please show thanks to the poster by clicking "LIKE" link for the answer that you found helpful.

  • Community Tip: Forum Rules (PLEASE CLICK HERE TO READ BEFORE POSTING)

    Click the link above to access ADSM.ORG Acceptable Use Policy and forum rules which should be observed when using this website. Violators may be banned from this website. This notice will disappear after you have made at least 3 posts.

Tapes in Volumes but not in Lib

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#1
Hello!
I"m trying to figure out why 2 tapes (340 and 341) looks ok when I do a "q vol", with status=read/write and does not shown for a "q libv".
I've tried to move media out and back in and it's not working, with a message of "ambiguous"

tsm: JACARANDA>q vol

Volume Name Storage Device Estimate- Pct Volume
Pool Name Class Name d Capaci- Util Status
ty
------------------------ ----------- ---------- --------- ----- --------
340AGJL4 TAPEPOOL DEVCLASS_- 0.0 M 0.0 Empty
LTO4
341AGJL4 TAPEPOOL DEVCLASS_- 0.0 M 0.0 Empty

tsm: JACARANDA>q libv

Library Name Volume Name Status Owner Last Use Home Devic-
Element e Type
------------ ----------- ---------------- ---------- --------- ------- ------
TS3200 342AGJL4 Private Data 4,138
TS3200 343AGJL4 Private Data 4,128
TS3200 344AGJL4 Private Data 4,133
TS3200 420AGJL4 Private Data 4,114


tsm: JACARANDA>q vol f=d

Volume Name: 340AGJL4
Storage Pool Name: TAPEPOOL
Device Class Name: DEVCLASS_LTO4
Estimated Capacity: 0.0 M
Scaled Capacity Applied:
Pct Util: 0.0
Volume Status: Empty
Access: Read/Write
Pct. Reclaimable Space: 0.0
Scratch Volume?: No
In Error State?: No
Number of Writable Sides: 1



Volume Name: 341AGJL4
Storage Pool Name: TAPEPOOL
Device Class Name: DEVCLASS_LTO4
Estimated Capacity: 0.0 M
Scaled Capacity Applied:
Pct Util: 0.0
Volume Status: Empty
Access: Read/Write
Pct. Reclaimable Space: 0.0
Scratch Volume?: No
In Error State?: No
Number of Writable Sides: 1
Please, help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

LED888

ADSM.ORG Moderator
#2
If tape volumes are not listed via the q libv, more than likely they are not physically in the library.
If the library is local, check and see if the tapes are in the library.
If the tapes are not in the library, need to find the tapes, put the tapes back into the library and then run the checkin command on the TSM Server.

Good Luck,
Sias
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#3
Thanks Led888!

I'm a bit confused.

Try to check the tapes in and get out this:
LABEL libvol ts3200 340agjl4 CHECKIN=SCRATCH OVERWRITE=YES
ANR8816E LABEL LIBVOLUME: Volume 340AGJL4 in library TS3200 cannot be labeled
because it is currently defined in a storage pool or in the volume history file.
ANS8001I Return code 12
But try to force the tape out in order to put it in again and:
CHECKOUT LIBVOLUME TS3200 340agjl4 REMOVE=NO cHECKLABEL=NO
ANR8433E CHECKOUT LIBVOLUME: Volume 340AGJL4 does not exist in library TS3200.
ANS8001I Return code 4.
Look like first I have to get the tape out of the pool, and after, the lib??
Eduardo
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#4
And, just now I got this new warning from the TS3220

" Inventory lost - destination probably full - Code: 8A 4B "

Rescan the inventory on the hardware , the warning remains.
No new tapes or any other change...
 

marclant

ADSM.ORG Moderator
#5
It's a private tape defined in a storage pool, that's why it shows up in QUERY VOLUME
It's not checked in, because it doesn't show in QUERY LIVBOLUME

You need to check it in as a private, not scratch.

Q VOLUME lists volumes that belong to a storage pool
Q LIBVOLUME the volumes that are currently checked in.
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#6
Thanks Marclant!
So, What I've tryied just now.
Did a:


delete vol 340agjl4 discardd=yes wait=no

Do you wish to proceed? (Yes (Y)/No (N)) y

ANR2208I Volume 340AGJL4 deleted from storage pool TAPEPOOL.
So try to get 340 back to lib
label libvol ts3200 340agjl4 waitt=1 checkin=private overwrite=yes
ANS8003I Process number 71 started.
And q act shows:
BACKGROUND at 13:07:20. (SESSION: 4522, PROCESS: 71)
06/24/2019 13:07:20 ANR8799I LABEL LIBVOLUME: Operation for library TS3200
started as process 71. (SESSION: 4522, PROCESS: 71)
06/24/2019 13:07:20 ANR8314E Library TS3200 is full. (SESSION: 4522, PROCESS:
71)
06/24/2019 13:07:20 ANR8802E LABEL LIBVOLUME process 71 for library TS3200
failed. (SESSION: 4522, PROCESS: 71)
06/24/2019 13:07:20 ANR0985I Process 71 for LABEL LIBVOLUME running in the
BACKGROUND completed with completion state FAILURE at
13:07:20. (SESSION: 4522, PROCESS: 71)
Ops! "... Library TS3200 is full...." I Think... Is that related with the TS warning?
 

marclant

ADSM.ORG Moderator
#7
I hope you didn't need the data on that tape. It was not necessary to delete that data to checkin the tape. Your issue was you were trying to label a tape, you can't label a private tape because that will erase the data on it, the label being referred is what Spectrum Protect actually writes to the beginning of the actual tape.

What you should have done initially is use the checkin libvol command, not the label libvol command.

However, that would have failed just the same because your library is full. However, you would not have lost the backup data that was on that tape.

Since the library is full, you can't checkin additional tapes unless you first checkout other tapes.
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#8
So I think it's been my worst nightmare. Full Library !!
I'm trying, directly througth the TS3220 console, to perform a inventory rescan, but it's not fixing the problem.
In some sort, it seems that something is going wrong on the number of tapes inserted on the library. However the number of tape has been the same ever.
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#10
So I think it's been my worst nightmare. Full Library !!
I'm trying, directly througth the TS3220 console, to perform a inventory rescan, but it's not fixing the problem.
In some sort, it seems that something is going wrong on the number of tapes inserted on the library. However the number of tape has been the same ever.
 

marclant

ADSM.ORG Moderator
#11
The audit is good. It will fix the inventory, but it will not checkin tapes that are physically in the library, but not in Q LIBV inventory. You will need to do two checkin after the audit. First scratch, then private (order very very important)
checkin libvolume {library name} search=yes status=scratch
checkin libvolume {library name} search=yes status=private
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#13
Hi,
The first problem was solved the Inventory became to work, need to shut the hardware and the TSM down and up!!

But,
No matter if I use "label" or "checkin", the tapes doesn't go to library. The "q act" still show that the library is full.

My thought is, in some way, these 2 tapes still have "a registry" on the library even after a checkout...

It's driving me crazy o_O:oops:
 

marclant

ADSM.ORG Moderator
#14
Are the tapes physically in the library? Because I noticed in some of your commands earlier, you specified remove=no. That means that if you check them in, you have to do search=yes, not search=bulk.

If they are outside the library and you don't have any empty slots, that's a different story.

Don't use label unless it's a brand new tape.
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#15
Are the tapes physically in the library?

Yes there are!

Because I noticed in some of your commands earlier, you specified remove=no. That means that if you check them in, you have to do search=yes, not search=bulk.

The checking parameter search are returning as invalid.


If they are outside the library and you don't have any empty slots, that's a different story.

No, as I've said, the tapes are inside the magazines! In fact, the tapes are the same since the beginning of the TS3200 operation. TS has 4 magazines of 12 slots each, total 48 slots - (3 I/O slots and one cleaning slot). So, 44 lto4 tapes.


Don't use label unless it's a brand new tape.

Ops! I used !
 

marclant

ADSM.ORG Moderator
#16
The checking parameter search are returning as invalid.

It's a valid parameter, here's a screenshot of HELP CHECKIN LIBVOLUME
1561546874340.png

You probably used a volume name in the checkin command. Just let it search for all volumes not checked in. Scratch first, private after.
checkin libvolume {library name} search=yes status=scratch
checkin libvolume {library name} search=yes status=private
 

EduardoRio

ADSM.ORG Member
#17
Marclant,
You're absolutely right!!!
I've did a "h checkin libv" and saw that the parameter "search" is a valid one.
I have no idea why they were returning the error message.
But, I do believe I'm doing something wrong. Since I've tried a lot of "update, checkin, checkout, move media", etc, etc and, of course lose the control of the satsus of the tapes!!!

So, the tapes are now in the library and ready do work.
Thanks a lot for your support and patience !!
Regards,
Eduardo
 

Advertise at ADSM.ORG

If you are reading this, so are your potential customer. Advertise at ADSM.ORG right now.

UpCloud high performance VPS at $5/month

Get started with $25 in credits on Cloud Servers. You must use link below to receive the credit. Use the promo to get upto 5 month of FREE Linux VPS.

The Spectrum Protect TLA (Three-Letter Acronym): ISP or something else?

  • Every product needs a TLA, Let's call it ISP (IBM Spectrum Protect).

    Votes: 17 19.5%
  • Keep using TSM for Spectrum Protect.

    Votes: 53 60.9%
  • Let's be formal and just say Spectrum Protect

    Votes: 10 11.5%
  • Other (please comement)

    Votes: 7 8.0%

Forum statistics

Threads
31,471
Messages
134,133
Members
21,569
Latest member
srinathkodela
Top