• Please help support our sponsors by considering their products and services.
    Our sponsors enable us to serve you with this high-speed Internet connection and fast webservers you are currently using at ADSM.ORG.
    They support this free flow of information and knowledge exchange service at no cost to you.

    Please welcome our latest sponsor Tectrade . We can show our appreciation by learning more about Tectrade Solutions
  • Community Tip: Please Give Thanks to Those Sharing Their Knowledge.

    If you receive helpful answer on this forum, please show thanks to the poster by clicking "LIKE" link for the answer that you found helpful.

  • Community Tip: Forum Rules (PLEASE CLICK HERE TO READ BEFORE POSTING)

    Click the link above to access ADSM.ORG Acceptable Use Policy and forum rules which should be observed when using this website. Violators may be banned from this website. This notice will disappear after you have made at least 3 posts.

storage pool is currently in use, but no process or session active

#1
Dear TSM admins,
We use a container directory based storage pool.
For a few days now activities on the storage pool are refused because the storage pool is "currently in use".
There are no active processes or sessions. Seems like an "in use flag" was not turned off.
Q stgpool f=d
everything is normal.
The container directories look fine.
Any ideas how to get out of this state ?
---------------------------------------------------------------------------------------------------
protect stgpool cpool type=local

Session established with server XXX: Windows
Server Version 8, Release 1, Level 7.000
Server date/time: 11-05-2019 23:33:54 Last access: 11-05-2019 19:01:08

ANR3658E PROTECT STGPOOL: Storage pool CPOOL is currently in use by
replication, repair, protect, encrypt, move operations or remove
stgprotection.
ANS8001I Return code 12

---------------------------------------------------------------------------------------.
David de Leeuw
Ben-Gurion University of the Negev
Beer Sheva
israel
 

RecoveryOne

ADSM.ORG Senior Member
#3
Have you looked at actlog for the past few days?
Might be useful to see what was running or trying to run.
Since your post indicated you were on 8.1.7, I'd suggest getting a PMR opened to IBM. May have found an issue that needs to be addressed!
 
#4
Pretty hard for me to find out, as the error continued a number of days, so it is difficult to find the root and what happened there. Also I am not the site admin here, just using an instance of the server. I don't have an IBM customer number.
At least now this is reported here, I assume some IBM maintainer also keeps an eye on the forum. And if anyone gets stuck, please report to IBM...
Thanks
David
 

Advertise at ADSM.ORG

If you are reading this, so are your potential customer. Advertise at ADSM.ORG right now.

UpCloud high performance VPS at $5/month

Get started with $25 in credits on Cloud Servers. You must use link below to receive the credit. Use the promo to get upto 5 month of FREE Linux VPS.

The Spectrum Protect TLA (Three-Letter Acronym): ISP or something else?

  • Every product needs a TLA, Let's call it ISP (IBM Spectrum Protect).

    Votes: 12 15.8%
  • Keep using TSM for Spectrum Protect.

    Votes: 48 63.2%
  • Let's be formal and just say Spectrum Protect

    Votes: 9 11.8%
  • Other (please comement)

    Votes: 7 9.2%

Forum statistics

Threads
31,350
Messages
133,529
Members
21,475
Latest member
sag
Top