nv-l

Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type

2004-05-27 10:13:08
Subject: Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type
From: James Shanks <jshanks AT us.ibm DOT com>
To: nv-l AT lists.us.ibm DOT com
Date: Thu, 27 May 2004 09:54:58 -0400

You don't have the symbol option because you don't have the map open read-write.  Only the user who has the map open read-write can make changes to it.  the others merely watch.  So any time you are going to modify the map you will need to open it read-write.  Why didn't that happen automatically? Well, you must not be the first user to open the map.

If it is opened read-only, then someone else has it read-write, and you will have to take it away from them to do this.
Is netviewd running?  Then most likely he has it.   You have to start the GUI with "netview -dconsole" to ensure you have the read-write map, or ovstop netviewd, as has been explained on this forum over and over again.  Of course, this will halt all your web console user sessions.

James Shanks
Level 3 Support  for Tivoli NetView for UNIX and Windows
Tivoli Software / IBM Software Group



Mario Behring <mariobehring AT yahoo DOT com>
Sent by: owner-nv-l AT lists.us.ibm DOT com

05/27/2004 09:42 AM
Please respond to
nv-l

To
nv-l AT lists.us.ibm DOT com
cc
Subject
Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type





James,

I tried what you said, but the Symbol option is not active, only the
Object option is ... but if I use that I will delete the object from all
maps and the desired efect will not be the same I guess.

I also noticed that, at the bottom of the screen, it shows that the
default map is opened as read-only. Is that correct ? Shouldn´t it be
opened as read-write ?

Thank you for your help so far.

Mario Behring
Tivoli Certified Consultant
IBM Brazil
+55 19 2104-3006
+55 11 8125-5598
mariob AT br.ibm DOT com
mariobehring AT yahoo DOT com


--- James Shanks <jshanks AT us.ibm DOT com> wrote:
> Mario,
>
> Try this experiment:
>
>  Open your read-write map, and
> 1. Drill down into your smartset and select one of those nodes which is
> just a computer there, but which has a more elaborate symbol in the IP
> Internet map.
> 2. Right click it, and select Edit --> Delete --> Symbol
> 3. Exit the GUI
> 4. Restart the GUI and drill down again.
>
> The restart should require that a new symbol to be placed in the
> smartset,
> since you only deleted the symbol and not the object itself in Step 2.
> That should mean that collmap will have to go find another one to use,
> and
> with any luck it will be the correct one, as shown on the   IP Internet
> map.
>
> Does this change anything?
>
> James Shanks
> Level 3 Support  for Tivoli NetView for UNIX and Windows
> Tivoli Software / IBM Software Group
>
>
>
> Mario Behring <mariobehring AT yahoo DOT com>
> Sent by: owner-nv-l AT lists.us.ibm DOT com
> 05/26/2004 02:25 PM
> Please respond to
> nv-l
>
>
> To
> nv-l AT lists.us.ibm DOT com
> cc
> jane.curry AT skills-1st.co DOT uk
> Subject
> Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type
>
>
>
>
>
>
> Jane,
>
> The devices are showing up with the right symbol in the IP Internet map
> and with the Computer (plain square) symbol at the Smartsets.
>
> The difference, for some of these devices, is that the devices that are
> inside the Smartsets appear with a full DNS qualified name and at the IP
> Internet does not. But there are also, for instance, Cisco Switches that
> have the Multi-port symbol in the IPInternet Map and the Computer in the
> Smartset, even having only an IP address as hostname.
>
> Very unusual behaviour ...
>
> Mario
>
> --- Jane Curry <jane.curry AT skills-1st.co DOT uk> wrote:
> > Is this something really off-beat like you have run out of space in a
> > filesystem??
> >
> > What are the permissions on files like oid_to_type and oid_to_sym -
> mine
> >
> > are 444 owned by root.  Also check permissions on your bitmaps and
> > bitmap directory - 555 on directory and 444 on bitmap files.
> >
> > What user are running the NetView GUI as??  I would normally shudder
> > from doing this as root but if you can, try it - that might point-out
> > whether it is file protection bits somewhere that have gone haywire.
> >
> > Another thing you might try is start the GUI just using the ovw
> command
> > - if there are error messages being thrown out, they get hidden these
> > days - someone probably remembers where?? -  if you just use ovw you
> > will get any error messages to the window you ran ovw from.
> >
> > The other trivial possibility is case sensitivity - your entries in
> > oid_to_sym are EXACTLY the same as standard entries, eg.
> > 1.3.6.1...whatever....:Connector:Gateway
> > With a capital C for Connector and a capital G on Gateway.
> >
> > You have to report back to us all when we finally solve this one!!
> > Cheers,
> > Jane
> >
> > Cheers,
> > Jane
> >
> > Mario Behring wrote:
> >
> > >William,
> > >
> > >The oid_to_sym file is there and all definitions are there also. I
> even
> > >checked the OID number of some of the devices just in case ... they
> all
> > >match, so they should have the proper symbol assigned.
> > >
> > >Thanks anyway.
> > >
> > >Mario
> > >
> > >
> > >
> > >--- "Stringfellow, William" <William.Stringfellow AT bankofamerica DOT com>
> > >wrote:
> > >
> > >
> > >>Hate to ask a dumb question, but do all of the definitions and the
> > >>actual symbol bitmaps exist?
> > >>
> > >>To find out, follow the sequence here.  I am using a Cisco C1900 as
> an
> > >>example, just plug in the name of the device you are looking for.
> > >>
> > >>/usr/OV/conf/C/oid_to_sym
> > >>             1.3.6.1.4.1.9.5.28:Cisco Switch:cisco-C1900Family
> > >>
> > >>the last 2 parts, Cisco Switch and cisco-C1900Family are the Generic
> > and
> > >>Specific device names.  You should find them defined in a file in
> the
> > >>/usr/OV/symbols/C directory
> > >>
> > >>In our systems, it is a file called CVTYPE that was created by
> > NetView.
> > >>You can find what you are looking for by doing a grep for the device
> > >>name in all files, "grep C1900Family *" should give you the file
> name
> > >>containing your definition.  If you don't find it, you need to
> create
> > >>the definition.
> > >>
> > >>
> > >>My cisco-C1900Family has the following definition/pointers:
> > >>
> > >>SymbolType "Cisco Switch" : "cisco-C1900Family"
> > >>{
> > >>        Filebase "cat-1900";
> > >>        CursorSize 38;
> > >>
> > >>        Capabilities {
> > >>                ciscoType = "cisco-C1900Family";
> > >>                isCisco = 1;
> > >>        }
> > >>}
> > >>
> > >>The name next to Filebase, "cat-1900" is the base name of the symbol
> > >>files you want to see in
> > >>/usr/OV/bitmaps/C
> > >>
> > >><[email protected]:/usr/OV/bitmaps/C> ls cat-1900*
> > >>cat-1900       cat-1900.26.m  cat-1900.32.p  cat-1900.44.m
> > >>cat-1900.50.p
> > >>cat-1900.20.m  cat-1900.26.p  cat-1900.38.m  cat-1900.44.p
> > >>cat-1900.20.p  cat-1900.32.m  cat-1900.38.p  cat-1900.50.m
> > >>
> > >>             If any of these pointers, or the bitmaps themselves,
> don't exist, you
> > >>get the default symbol at the lowest level Netview is able to
> identify
> > >>the device.  A square box most often means NetView doesn't know what
> > >>else to do with it.
> > >>
> > >>             Hope you find one of the definitions or bitmaps missing
>
> or incorrect,
> > >>that will be easy to fix.  If all of these are correct on your
> system,
> > >>I'm stumped also!
> > >>
> > >>                             Best of luck,
> > >>                                             Bill
> > >>
> > >>
> > >>Bill Stringfellow
> > >>EDS - Bank of America Account Team
> > >>Network Management Support
> > >>CA4-704-02-03
> > >>2000 Clayton Road, Building D
> > >>Concord, CA 94520
> > >>
> > >>Office:     925.692.7283
> > >>Fax:        925.675.1763
> > >>Email:     william.stringfellow AT eds DOT com
> > >>Cell:       925.765.2648
> > >>
> > >>-----Original Message-----
> > >>From: owner-nv-l AT lists.us.ibm DOT com
> > [mailto:owner-nv-l AT lists.us.ibm DOT com]On
> > >>Behalf Of Jane Curry
> > >>Sent: Tuesday, May 25, 2004 9:47 AM
> > >>To: nv-l AT lists.us.ibm DOT com
> > >>Subject: Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type
> > >>
>
=== message truncated ===



               
                                 
__________________________________
Do you Yahoo!?
Friends.  Fun.  Try the all-new Yahoo! Messenger.
http://messenger.yahoo.com/

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>