nv-l

Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type

2004-05-26 10:49:59
Subject: Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type
From: Mario Behring <mariobehring AT yahoo DOT com>
To: nv-l AT lists.us.ibm DOT com
Date: Wed, 26 May 2004 07:36:53 -0700 (PDT)
Jane,

The permissions are Ok, just like you described on your email.

I have kind of a new scenario though: some routers are showing with the
proper symbol at the IP Internet map and submaps, but inside the SmartSet
they show as Computer (plain square). Also, they are green (online) at the
IP Internet maps and inside the SmartSet they are light blue (unknown).

The only difference between these objects is that it looks like they are
being handled as different objects. The objects in the Smartsets are shown
with the full qualified name (name.xxxx.com) and the objects in the IP
Internet maps/submaps (with the proper symbol) are not. But they are the
same, or should be anyway ...

However, this behaviour does not explain why the routers and switches in
the IP Internet, which are properly represented, are not appearing in the
SmartSets.

Maybe this full name/short name thing have something to do with what is
happening.

Thank you so far for your help.

Mario


--- Jane Curry <jane.curry AT skills-1st.co DOT uk> wrote:
> Is this something really off-beat like you have run out of space in a 
> filesystem??
> 
> What are the permissions on files like oid_to_type and oid_to_sym - mine
> 
> are 444 owned by root.  Also check permissions on your bitmaps and 
> bitmap directory - 555 on directory and 444 on bitmap files.
> 
> What user are running the NetView GUI as??  I would normally shudder 
> from doing this as root but if you can, try it - that might point-out 
> whether it is file protection bits somewhere that have gone haywire.
> 
> Another thing you might try is start the GUI just using the ovw command 
> - if there are error messages being thrown out, they get hidden these 
> days - someone probably remembers where?? -  if you just use ovw you 
> will get any error messages to the window you ran ovw from.
> 
> The other trivial possibility is case sensitivity - your entries in 
> oid_to_sym are EXACTLY the same as standard entries, eg.
> 1.3.6.1...whatever....:Connector:Gateway
> With a capital C for Connector and a capital G on Gateway.
> 
> You have to report back to us all when we finally solve this one!!
> Cheers,
> Jane
> 
> Cheers,
> Jane
> 
> Mario Behring wrote:
> 
> >William,
> >
> >The oid_to_sym file is there and all definitions are there also. I even
> >checked the OID number of some of the devices just in case ... they all
> >match, so they should have the proper symbol assigned.
> >
> >Thanks anyway.
> >
> >Mario
> >
> >
> >
> >--- "Stringfellow, William" <William.Stringfellow AT bankofamerica DOT com>
> >wrote:
> >  
> >
> >>Hate to ask a dumb question, but do all of the definitions and the
> >>actual symbol bitmaps exist?
> >>
> >>To find out, follow the sequence here.  I am using a Cisco C1900 as an
> >>example, just plug in the name of the device you are looking for.
> >>
> >>/usr/OV/conf/C/oid_to_sym
> >>    1.3.6.1.4.1.9.5.28:Cisco Switch:cisco-C1900Family
> >>
> >>the last 2 parts, Cisco Switch and cisco-C1900Family are the Generic
> and
> >>Specific device names.  You should find them defined in a file in the
> >>/usr/OV/symbols/C directory
> >>
> >>In our systems, it is a file called CVTYPE that was created by
> NetView. 
> >>You can find what you are looking for by doing a grep for the device
> >>name in all files, "grep C1900Family *" should give you the file name
> >>containing your definition.  If you don't find it, you need to create
> >>the definition.
> >>
> >>
> >>My cisco-C1900Family has the following definition/pointers:
> >>
> >>SymbolType "Cisco Switch" : "cisco-C1900Family"
> >>{
> >>        Filebase "cat-1900";
> >>        CursorSize 38;
> >>
> >>        Capabilities {
> >>                ciscoType = "cisco-C1900Family";
> >>                isCisco = 1;
> >>        }
> >>}
> >>
> >>The name next to Filebase, "cat-1900" is the base name of the symbol
> >>files you want to see in
> >>/usr/OV/bitmaps/C 
> >>
> >><[email protected]:/usr/OV/bitmaps/C> ls cat-1900*
> >>cat-1900       cat-1900.26.m  cat-1900.32.p  cat-1900.44.m 
> >>cat-1900.50.p
> >>cat-1900.20.m  cat-1900.26.p  cat-1900.38.m  cat-1900.44.p
> >>cat-1900.20.p  cat-1900.32.m  cat-1900.38.p  cat-1900.50.m
> >>
> >>    If any of these pointers, or the bitmaps themselves, don't exist, you
> >>get the default symbol at the lowest level Netview is able to identify
> >>the device.  A square box most often means NetView doesn't know what
> >>else to do with it.
> >>
> >>    Hope you find one of the definitions or bitmaps missing or incorrect,
> >>that will be easy to fix.  If all of these are correct on your system,
> >>I'm stumped also!
> >>
> >>            Best of luck,
> >>                    Bill
> >>
> >>
> >>Bill Stringfellow
> >>EDS - Bank of America Account Team
> >>Network Management Support
> >>CA4-704-02-03
> >>2000 Clayton Road, Building D
> >>Concord, CA 94520
> >>
> >>Office:     925.692.7283
> >>Fax:        925.675.1763
> >>Email:     william.stringfellow AT eds DOT com
> >>Cell:       925.765.2648
> >>
> >>-----Original Message-----
> >>From: owner-nv-l AT lists.us.ibm DOT com
> [mailto:owner-nv-l AT lists.us.ibm DOT com]On
> >>Behalf Of Jane Curry
> >>Sent: Tuesday, May 25, 2004 9:47 AM
> >>To: nv-l AT lists.us.ibm DOT com
> >>Subject: Re: [nv-l] Icons not showing SNMP device type
> >>
> >>
> >>You are correct - this is weird.  Is it by any chance that the icons
> are
> >>
> >>too small to show the sub-device icon?  If you use Shift with left
> mouse
> >>
> >>button to zoom in on an area of the map, do you get the correct icons?
> >>
> >>Cheers,
> >>Jane
> >>
> >>Mario Behring wrote:
> >>
> >>    
> >>
> >>>Jane,
> >>>
> >>>The oid_to_sym file is there and all objects, like AIX boxes, Cisco
> >>>devices , APC devices, etc, are defined there as they are supposed to
> >>>      
> >>>
> >>be.
> >>    
> >>
> >>>But no device is showing up with the proper symbol at the maps (they
> >>>      
> >>>
> >>all
> >>    
> >>
> >>>show up as Computers). There are some routers that are Ok, with the
> >>>diamond symbol I mean, but the great majority of them are not.
> >>>
> >>>When using the MIB browser to see the OID, I found out that they are
> >>>      
> >>>
> >>all
> >>    
> >>
> >>>correct, so they should be assigned with the correct symbol.
> >>>
> >>>Also, the if_to_sym file is there and all interfaces are displayed
> with
> >>>the proper icon.
> >>>
> >>>This is a very unusual behaviour I think.
> >>>
> >>>Any ideas ?
> >>>
> >>>Thanks.
> >>>
> >>>Mario
> >>>
> >>>
> >>>
> >>>
> >>>--- Jane Curry <jane.curry AT skills-1st.co DOT uk> wrote:
> >>> 
> >>>
> >>>      
> >>>
> >>>>The file /usr/OV/conf/C/oid_to_sym  is the one that tells NetView
> what
> >>>>        
> >>>>
> >>>>icon to use for any given SNMP agent.  You can either modify it with
> 
> >>>>serversetup or you can simply hack it with an editor (much easier if
> >>>>        
> >>>>
> >>you
> >>    
> >>
> >>>>have several entries IMHO).  You provide the OID for the SNMP agent 
> >>>>type,  the basic shape (Computer for square box, Connector  for
> 
=== message truncated ===



        
                
__________________________________
Do you Yahoo!?
Friends.  Fun.  Try the all-new Yahoo! Messenger.
http://messenger.yahoo.com/